Подагра є захворюванням, при якому порушується обмін пуринових сполук, що супроводжується накопиченням в організмі великої кількості сечової кислоти.
Її підвищений вміст призводить до відкладення солей сечової кислоти (уратів) у багатьох органах, в тому числі й в суглобах, що проявляється типовими подагричними нападами. Приступ подагри характеризується появою різких болів, зазвичай вночі чи після погрішностей в дієті, які локалізуються в області першого плюснефалангового суглоба (у чоловіків) або першого пястнофалангового суглоба (у жінок).
Враховуючи механізм розвитку захворювання, цілком очевидно, що правильне харчування є запорукою сприятливого перебігу подагри, а будь-яке порушення дієтичного харчування провокує розвиток загострення захворювання. У зв'язку з цим спробуємо розібратися в тому, що не можна їсти при подагрі.
Дієта при подагрі
Принцип дієтичного харчування при подагрі полягає в тому, щоб виключити надмірне надходження білкових речовин в організм, з яких у подальшому утворюються кристали сечової кислоти, які осідають в тканинах. Тому виключають наступні продукти:
● в першу чергу обмеження стосуються м'яса, яке є тваринним білком; ● не рекомендується їсти бобові, які є рослинним білком; ● прянощі; ● алкоголь у різному вигляді; ● міцний чай або каву; ● будь-які соління; ● сіль у великій кількості; ● консерви; ● копченості; ● рибну ікру; ● малину; ● перець та хрін; ● торти з великою кількістю крему, тістечка та шоколад.
Дієтичне харчування при подагрі передбачає не тільки виключення певних продуктів, а й часті прийоми їжі - 4-5 разів на день. Людям, що страждають на подагру, рекомендується включати в свій раціон нежирний сир, всі види овочів та фруктів, каші, дієтичне м'ясо (курятина, кролятина), горіхи, насіння й т.д.
Дуже добре при подагрі вживати сік свіжих огірків, а також лужні мінеральні води, так як ці продукти сприяють виведенню надлишків сечової кислоти з організму.
Під час загострення захворювання дієта повинна бути особливо сувора, тому рекомендується влаштовувати розвантажувальні дні (з моркви, яблук, нежирного сиру й т.д.).
Обмежень щодо кулінарної обробки протиподагрова дієта не передбачає, як і в температурі спожитої їжі.
Таким чином, правильне харчування при подагрі здатне попередити розвиток загострень, а також зробити перебіг захворювання більш комфортним.