Неділя, 19.05.2024, 18:42
Вітаю Вас Гість | RSS

Твори на підмогу!

Збірник творів

Головна » Статті

Меліса: користь та шкідливість.

Мелісса, є одним з найцінніших медоносів. Коли цвіте меліса бджоли збирають з неї багато нектару. У результаті виходить дуже смачний мед, який відноситься до кращих сортів. Але це далеко не всі корисні властивості цієї рослини. Користь меліси Ще з давніх часів відомі цілющі властивості рослини. Цими властивостями цілком успішно користувалися ще в Греції і Стародавньому Римі. Мелісса відмінно заспокоює та знімає спазми, а крім цього має невелику снодійну дію. При виразці шлунка рекомендована настонка з цієї рослини. Вона надає стимулюючу дію стінкам шлунка, має жовчогінну та гемостатичну дію. Також лікувальні властивості рослини використовують при лікуванні нервового тремтіння та порушенні серцевого ритму різного походження. Настої, приготовані на основі цієї рослини дозволяють зменшити частоту серцевого ритму та дихання. Мелісса має ще й противірусні здібності, завдяки чому її можна використовувати при боротьбі з вірусом герпесу, грипу та корі. Складно не оцінити користь цієї трави для діабетиків, гіпертоніків та жінок, у яких є проблема з порушеною менструацією. Оскільки меліса має протизапальну та бактеріостатичну дію. Інші корисні властивості меліси : Активізує роботу головного мозку ; Зміцнює серцево-судинну систему; Знімає головний біль ; Бореться з симптомами токсикозу ; Позбавляє від прищівта лупи ; Підсилює апетит ; Бореться зі стресами та позбавляє людину від депресій; Позбавляє від здуття ; Нормалізує стілець ; Благотворно впливає на імунну систему; Знімає біль при укусах комах, в тому числі й бджіл; Підвищує лактацію ; Нормалізує водно-сольовий баланс організму; Допомагає побороти такі недуги, як подагра та ревматизм. Склад меліси: ліналоол ; монотерпени ; смоли ; магній ; нікель ; фенілпропаноїди ; дубильні речовини ; цинк ; каротиноїди ; флавоноїди ; залізо ; фенолкарбонові кислоти ; вітаміни В1, В2, С; калій. Застосування меліси Для домашньої заготовки рослини сушать в тіні, в місці, яке добре провітрюється, розклавши тонким шаром. Використовувати висушену мелісу рекомендують протягом одного року, тому що згодом вона втрачає ряд своїх цілющих властивостей. Фармацевтична промисловість виробляє ефірні масла та лікарські чаї для використання цілющих властивостей цієї рослини. Всім відомо про користь зеленого чаю з мелісою, адже він бореться із зайвою вагою. Такий чай можна придбати в будь-якій аптеці, або заварити звичайний зелений чай та додати в нього 10 г свіжої або сухої меліси. Щодня слід вживати 3 та більше чашок такого чаю. Чай з цієї рослини показаний людям, що страждають на цукровий діабет, гіпертонікам, а також недокрів'ям і багатьом іншим хворобам, які пов'язані з порушенням складу крові. Крім цього, рослина має здатність м'яко очищати кишечник, а також оновлює склад лімфи та крові. Використовувати лікувальні властивості меліси, можна не тільки заварюючи чай. З цієї трави готують ще й відвари. Для чого необхідно 20 г сухої меліси залити 200 мл теплої води і залишити на водяній бані на 10-12 хв. потім відвар остуджують і проціджують через марлю. Настоянка з рослини готується таким чином: 2 столові ложки сухої, подрібненої трави, заливаються 400 мл теплої води, потім ємність потрібно щільно закрити і залишити настоюватися протягом 4-5 годин. Після чого, настоянка проціджується. Компреси, приготовані на основі даної рослини. Свіже листя меліси обдати окропом і загорнути в марлю. Такий компрес надає значну допомогу при ударах, саднах, шкірних захворюваннях і подряпинах. Мелісса для схуднення Це унікальна рослина відмінно бореться з надмірною вагою. Це відбувається завдяки тому, що вона може активізувати обмінні процеси, виводити токсини та шлаки з організму, тим самим очищаючи його. Важливу роль у боротьбі із зайвими кілограмами відіграє здатність трави надавати заспокійливу дію на нервову систему людини. Адже всім відомо, що відсутність стресів не пробуджує у людини бажання зловживати їжею. Меліса в кулінарії У кулінарії чудово відомі листя цієї рослини. Особливо часто вони використовуються в американської та європейської кухні. Меліса добре поєднується з тертим сиром, рибними стравами, бульйонами і з м'ясом. У данини цю рослину використовують для консервування м'ясних страв. Щоб рослина не втратила свого прекрасного аромату, її не радять піддавати кип'ятінню. Незважаючи на те, що меліса має безліч корисних властивостей не потрібно вважати її абсолютно нешкідливою травою. Меліса може бути для людського організму, як корисною, так і шкідливою. Шкідливість меліси Ця рослина протипоказана людям, що страждають артеріальною гіпотензією. Це обумовлено тим, що вона ще більше може знизити тиск; Меліса може мати негативний вплив на чоловіче здоров'я ; Меліса розсіює увагу, в результаті людина може стати більш повільною, у зв'язку з цим не рекомендується її вживати тоді, коли обставини вимагають особливої зосередженості.
Переглядів: 1186 | Теги: здоров'я людини, Меліса, лікарські рослини, схуднення

Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Меню сайту
Пошук