П`ятниця, 17.05.2024, 02:35
Вітаю Вас Гість | RSS

Твори на підмогу!

Збірник творів

Головна » Статті

Користь та шкідливість хурми.

З приходом холодів прилавки на ринку радують нас порівняно невеликим асортиментом сезонних фруктів, серед яких яскраво виділяється вогненно-сонячна хурма. Європейці про її присутність на нашій планеті дізналися відносно недавно, приблизно в 19 -му столітті. До цього часу хурму вирощували в Китаї, а потім вже звідти її перевезли в інші східноазійські країни, а потім й до Європи. Причиною настільки широкого поширення став не тільки солодкувато-терпкий смак, але ще й безмежна користь хурми для організму людини.

Користь хурми

Хурма - це багате джерело корисних речовин. У її вмісті в значній кількості є каротин, калій та магній, які визнані дієвими протираковими засобами. У м'якоті цього фрукту міститься приблизно 15 % фруктози та глюкози. Також у складі плода є наступні вітаміни: А, Р та С. У хурмі міститься така ж кількість антиоксидантів, яку можна зустріти в зеленому чаї. Також в цьому плоді є велика кількість дубильних речовин, органічних кислот, вуглеводів та білка.

Сприятливий вплив хурми на серцево-судинну систему

Цей фрукт дуже активно живить серцевий м'яз. Відбувається це завдяки вмісту моносахаридів. Для бажаючих зміцнити серцево-судинну систему - хурма є відмінним помічником.

Сприятливий вплив хурми на травну систему

Хурма чудово справляється з розладами шлунку. У фрукті є пектинові речовини, які активно впливають на мікрофлору й до того ж мають закріпний ефект. Саме завдяки вмісту пектину плід має терпкий смак.

Сприятливий вплив хурми на зір та легені.

Бета -каротин, який надає хурмі помаранчевого кольору, незамінний для зору. Він зміцнює зір, а також перешкоджає старінню очей. Крім цього, запобігає виникненню бронхітів, пневмонії.

Користь фрукта при простудних захворюваннях

У хурмі високий вміст вітаміну А та С, завдяки чому організм краще бореться з застудою та зміцнює імунітет. При хворому горлі потрібно розвести сік однієї середньої хурми в 30 гр. горілки або води й 4-5 разів на день полоскати горло.

Користь хурми для нирок

Як вже відомо, в складі даного плода є магній, який сприяє виведенню з організму натрію, що розвантажує нирки. Щоб отримати сечогінний ефект в день потрібно з'їдати не менше 3-4 фруктів, чергуючи їх вживання з гарячим молоком.

Хурма при депресіях

Глюкоза та фруктоза, які входять до складу плоду, ні за яких умов не дозволять хандрі побороти вас. У свою чергу, магній забезпечить здоровий, міцний сон та заспокоїть нервову систему.

Хурма в косметології

При схильності шкіри до акне та розширення пор, косметологи радять зробити з м'якоті хурми та яєчного жовтка маску. Отриману суміш слід наносити на шкіру обличчя на 15-20 хвилин, після чого змити проточною прохолодною водою.

Складно перерахувати всі корисні властивості даного фрукта. Хурму рекомендують регулярно вживати людям, що страждають на кровоточивість ясен та варикозне розширення вен. У складі хурми, крім усього іншого, є йод, у зв'язку з чим вона корисна при певних захворюваннях щитовидної залози. Також даний фрукт захищає організм людини від наступних бактерій: сінна та кишкова палички, золотистий стафілокок. При лікуванні гіпертонії відчутну підтримку нададуть сушені плоди. Щодня потрібно з'їдати по 25-30 шт. Незважаючи на те, що хурма дуже ситна й солодка, у неї невисока калорійність, в 100 гр. міститься всього 60 ккал. Тому даний продукт відмінно підійде для перекусу людям, які стежать за своєю фігурою.

Протипоказання хурми

Навіть цей, здавалося б, у всіх відношеннях корисних плід, може бути шкідливим та небезпечним для людей мають проблеми з непрохідністю кишечника та страждають на діабет.

Щоб отримати максимум користі від вживання цього фрукту необхідно в день з'їдати 1-2 штуки. Пам'ятайте, хурма може бути корисна тільки в стиглому вигляді.

На що потрібно звернути увагу при покупці хурми ?

Насамперед, дивіться на смужки на шкірці, чим їх більше, тим він виявиться солодший. Також шкірка повинна бути гладкою та твердою, а м'якоть напіврідкою. Якщо вам попалися саме такі плоди, то вони є найкориснішими. Стигла хурма повинна мати яскраво-оранжевий колір, бути м'якою з листочками коричневого кольору. Якщо на шкірці хурми є темні цятки, це свідчить що плід почав псуватися. Від цього залежить наскільки корисним для вашого організму буде цей плід.

Як вживати хурму?

Найчастіше хурму їдять в якості самостійного продукту, але сучасні рецепти дають можливість урізноманітнити й прикрасити її смак. Скибочки фрукту можна полити вершками, лимонним соком чи медом. М'якоть хурми відмінно підходить для приготування желе, випічки та навіть салатів. А якщо цей плід додати в йогурт або морозиво, то ви повною мірою насолодитеся незвичайним смаком звичних ласощів.
За поживними властивостями хурму можна порівняти з інжиром. Багато воліють вживати хурму в сушеному вигляді, тобто з чаєм в якості цукерок. Крім цього, стиглі плоди чудово підходять для приготування запіканок та соусів. А для приготування надзвичайно смачних сирників буде потрібно лише трохи борошна з цукром, сир та дрібно нарізані шматочки хурми.

Зберігання хурми

Вже на початку жовтня можна купити смачну хурму. Це дуже корисний фрукт, але він швидко псується. У зв'язку з цим, потрібно знати, як правильно його зберігати. Використовуючи прості й правильні способи зберігання хурми, можна на кілька місяців забезпечити свій організм вітамінами, магнієм, клітковиною, залізом, йодом, кальцієм та іншими не менше корисними речовинами.
Хурму можна заморозити, засушити чи законсервувати. В холодильнику разом з усіма іншими продуктами можна зберігати не більше трьох днів. Приблизно три місяці фрукт може пролежати при температурі від 0 до -3 градусів, при вологості повітря 85-90%. При більшій вологості плоди почнуть покриватися цвіллю, а при низькій вологості фрукт почне морщитися.

Найкраще хурму зберігати в морозилці. При швидкому заморожуванні зберігаються всі корисні властивості даного продукту. Також плоди можна заморозити в цукровому сиропі, попередньо розклавши їх по банках. Розморожувати плоди найкраще при кімнатній температурі. Але після розморожування м'якоть стане дуже м'якою, тому вживати її доведеться ложкою.

Сушка є ще одним способом зберігання хурми. Після сушіння плід стає справжнісінькою східній солодкістю. Щоб у домашніх умовах висушити хурму, слід придбати найбільш тверді плоди без кісточок, звільнити їх від шкірки, порізати на шматочки та відправити в духову шафу. Сушать фрукти при температурі 40-45°С. За процесом доведеться стежити. Готовність можна визначити на око, простежити за тим, щоб хурма не потемніла. Сушений плід виходить дуже запашним та солодким, від великого вмісту цукру хурма може покритися білим нальотом.
Переглядів: 1026 | Теги: здоров'я людини, фрукти, хурма фрукт

Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Меню сайту
Пошук