На сьогоднішній день консерви є досить популярним елементом меню у багатьох людей, вони дозволяють заощадити велику кількість часу: відкрив, з'їв, викинув. Однак, мало хто замислюється над тим, чи корисна така їжа для людського організму ?
Основним компонентом різних консервів є сорбат натрію. Він використовується в якості добавки практично у всіх консервантах, починаючи від овочевих та фруктових виробів, й закінчуючи яєчними, кондитерськими та рибними продуктами. Отже, чи шкідливий сорбат калію для людського організму?
Перед тим, як затвердити даний консервант в складі харчових продуктів, відповідними відділеннями було виконано величезне число перевірок та досліджень, які довели, що дану добавку (E202) можна вважати нешкідливою, якщо її концентрація не перевищує гранично-розумного бар'єру. Тільки тим людям, які дуже чутливі до різного виду добавок, сорбат калію може завдати шкоди. Він може подразнювати слизову оболонку та шкіру людини, проте такі випадки вельми рідкісні. Слід сказати, що дана добавка E202 не має канцерогенного або мутагенного впливу на організм, а ризик на алергенність від сорбату калію мінімальний.
Якщо вас цікавить гранично-допустима норма сорбату калію, то для кожного продукту існує конкретна цифра, про яку можна дізнатися в відповідних нормативних документах. Хоча, в середньому, можна сказати, що допустима кількість даної добавки коливається від 0,02 до 0,2 %.
Основні продукти, в яких використовується добавка E202: ковбасні вироби, маргарини, різні безалкогольні напої, борошняні вироби, копченості, майонез й т.д.
Офіційно, сорбат калію входить до складу дозволених добавок, як в Україні, так і в багатьох країнах світу.