Людині властиво дбати про своє здоров'я, тому побоювання щодо застосування тих чи інших харчових добавок, які переховуються під страхітливим кодом Е, цілком виправдані. Не уникнув недовіри й каррагінан, відомий нам також під кодом Е-407. Але чи варто його боятися? Якої шкоди він завдає організму (якщо взагалі завдає)?
Каррагінан використовується в харчовій промисловості вже багато століть. Вперше його почали застосовувати китайці ще в далекому VII столітті до н.е. У промислових же масштабах у всьому світі цей загущувач (а саме таку властивість мають різні каррагінани ) почав використовуватися тільки в 30-ті роки ХХ століття, тобто трохи менше сотні років тому.
Приблизно з того ж часу вчені приступили до дослідження всіх можливих властивостей цієї харчової добавки. Всі дослідження показували, що Е-407 є не тільки нешкідливим, але навіть в певній мірі корисним. Адже каррагінани, одержувані з натуральної сировини (корисних морських водоростей), мають антивірусні та антиракові властивості. Здавалося б, чим може нашкодити така, корисна на перший погляд, добавка ?
Однак віднедавна ВООЗ настійно не рекомендує використовувати каррагінан в продуктах, що призначені для харчування вагітних жінок та дітей. Справа вся в тому, що останні дослідження вчених, які проводилися на лабораторних щурах, морських свинках та мавпах, показали, що каррагінан (а точніше його молекула, що частково розпалася - полігінан) може стати причиною виникнення виразок та раку травного тракту. Причому у морських свинок спостерігалося виникнення виразки шлунка, а у щурів - ракові пухлини в шлунково-кишковому тракті.
Хоча на підставі отриманих даних каррагінан не потрапив в розряд заборонених харчових добавок, причиною різних захворювань кишечника він все ж може послужити. Тому слід з особливою обережністю вживати продукти з вмістом Е-407 та Е-407а. Втім, це вам вирішувати: берегти чи своє здоров'я чи ні!